Приємних прогулянок взимку!

Зима – не причина, щоб залишатись вдома та відмовлятися від прогулянок! Як вдягати дитину і як зрозуміти, що їй комфортно? Сьогодні лікар педіатр розкаже саме про це. Адже від вміння вірно підібрати одяг малечі в прохолодну погоду залежить стан її здоров’я.

Педіатри радять:не перегріти!

У дітей теплообмін відбувається швидше та інтенсивніше, ніж у дорослих, тому, збираючись на прогулянку, не забувайте: спочатку одягаються батьки, щоб одягнена малеча не стояла і не пітніла, чекаючи на них. Педіатри попереджають, що застуда також може з’явитися тоді, коли зіпрілу дитину після активної гри на майданчику не ведуть переодягатися до дому, а ще деякий час возять у візку або повільно прогулюються з нею до магазину чи місць вирішення інших справ. Лікарі переконані, що саме тому одяг малюків не повинен обмежувати їх рухи та активно відводити надлишок утвореного тепла.

Правило «плюс один, мінус один»

Одежа малечі має складатися з декількох шарів. Якщо під час прогулянки дитина постійно сидітиме на санчатах або у візку, треба одягнути на неї на один шар трикотажного одягу більше, ніж на себе. Якщо малеча активно рухатиметься, варто одягнути на одну річ менше, ніж на себе.

Використання термобілизни

Малюкам до півтора року, які лежать під час прогулянки у візку, чи не надто активним краще використовувати теплозберігальну або комбіновану термобілизну (дитячі лікарі вважають, що ідеальне поєднання – вовна і поліестер).

Для малюків дуже рухливих та більш старшого віку педіатри радять комбінований одяг (причому, що більша активність дитини, тим більше в відсотковому співвідношенні річь має містити синтетики, яка активно відводить вологу).

Носити її дітям необхідно так само, як і дорослим, тобто одягати на голе тіло. Лікарі педіатри не радять під термобілизну вдягати звичайні трусики чи майку, оскільки вони залишаться вологими у тому випадку, якщо ваш малюк спітніє, і тепліше йому від цього не стане.

Пам’ятайте, що купувати термобілизну дитині на виріст немає сенсу. Такий одяг повинен щільно прилягати до тіла, адже тільки так він зможе виконувати свої безпосередні завдання.

Ротик і носик

Дитячі лікарі на радять закривати ніс і рот шарфом, бо вологе холодне повітря буди вдихатися через промоклу від конденсату тканину, а це збільшує ризик застудитися.

Ноги в теплі

Дуже важливо, щоб ніжки дитини були завжди в теплі. На мороз одягати треба вовняні шкарпетки та черевики з натуральних матеріалів. Лікарі знають, що це зменшує кровоток у кінцівках та сприяє їхньому переохолодженню.

Рукавиці або рукавички

Рукавички або рукавиці в зимовий мороз також обов'язкові. Вибираючи між цими варіантами, потрібно врахувати, що в рукавицях рукам буде тепліше. Зате рукавички багатьом здаються зручнішими. Чудовий вихід – рукавиці-трансформери, які можуть перетворюватися в рукавички.

Ось які ознаки комфортного або некомфортного одягу надають дитячі лікарі педіатри:

– Час від часу перевіряйте на дотик шийку, перенісся або шкіру трохи вище від кистей рук малюка. Якщо ці частини будуть холодні, значить дитині холодно.

– Якщо шия стає вологою, значить малюк перегрівся і спітнів. У цьому випадку потрібно терміново забирати дитину додому, щоб переодягнути.

– За думкою дитячих лікарів педіатрів, рум’янець на обличчі дитини свідчить про те, що в судинах добре циркулює кров, і є ознакою здоров'я та гарного самопочуття, а не замерзання.

– Після повернення з вулиці лікарі радять переконатися, що ніжки дитини сухі та не холодні на дотик. Це допоможе вам зрозуміти, яке взуття краще підійде для наступних прогулянок.

Приємних зимових прогулянок!

/Files/images/image[3].jpg

Кiлькiсть переглядiв: 75