ОБЕРЕЖНО БУРУЛЬКИ!!!ЗАМЕТИ!!ОЖЕЛЕДИЦЯ!!!

Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі та значне нагромадження снігового покриву на покрівлях будинків сприяють активному утворенню бурульок та призводять до сповзання снігу, особливо зі старих будинків з похилим дахом, виступаючих архітектурних частин будівель.

Застерігаємо: йдучи повз будинків у період танення снігу, необхідно обходити ділянки, де звисають бурульки, бути особливо уважним. Проходячи ці місця, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів та бурульок.

По можливості слід триматись на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху вулицями міста. Ні в якому разі не заходити за спеціальні огорожі, якими огороджені небезпечні місця.

Пам'ятайте, що дотримання цих основних заходів безпеки та порад дозволить вам уникнути трагічних наслідків.

Щорічно з приходом зимив місті реєструється сумна статистика травмувань, пов’язаних з ожеледдю.

Протягом небезпечного сезону лікарі надають допомогу сотням громадян, які постраждали на льоду. Саме більшетравм мешканці міста отримують від ожеледиці зпершим випаданням снігу та з середини лютого до середини березня.

Основні травми – це набиття колін, вивихи плечей, удари голови, пориви зв’язок колін, переломи гомілок, рук, рани обличчя.

Адміністрація школи пропонує Вам прості рекомендації, як уберегтися від значних неприємностей під час ожеледиці.

екомендація щодо заходів безпеки перед виходом із будинку:

пам’ятайте, що кращими для льоду є підошви з мікропористої чиіншої м’якої основи та без високих каблуків;

людям похилого віку краще у «слизькі» дні взагалі не виходити з дому. Але як що потреба змусила не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або шипом. Пам’ятайте, що дві третини травм старші 60 років люди одержують при падінні;

прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження – небезпечні для здоров’я.

ходіть, не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступаючи на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті вантажем;

при порушенні рівноваги – швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах;

у момент падіння згрупуйтеся, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі обов’язково перекотіться – від цього удар пом’якшиться;

не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість важких травм;

обходьте металеві кришки люків;

не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю;

щоб уникнути небезпеки, тримайтеся далі від будинків – ближче до середини тротуару. Взимку особливо в містах, дуже велику небезпеку становлять бурульки. Найбільш небезпечні бурульки під час танення льоду та снігу.

Увага!!! Снігові замети, хуртовини!!!

Зимові прояви стихійних сил природи нерідко виявляються у снігових заметах унаслідок снігопадів і хуртовин. Снігопади, тривалість яких може бути від 16 до 24 годин, дуже впливають на господарську діяльність населення, особливо з наступним різким похолоданням або потеплінням.

Негативний вплив цих явищ приводять до того, що різко погіршується видимість, переривається транспортне сполучення як в місті, так і між населеними пунктами області. Випадання снігу з дощем при зниженій температурі повітря і ураганному вітрі створює умови для зледеніння ліній електропередач, зв’язку, контактних мереж електротранспорту, а також покрівель будівель, різного роду опор і конструкцій, що нерідко викликає їх руйнування.

З оголошенням штормового попередження – необхідно обмежити рух, особливо на власному транспорті, створити удома необхідний запас продуктів (води, палива), виконати герметизацію житлових приміщень, що допоможе зберегти тепло і зменшить витрати палива.

Особливу небезпеку снігові замети створюють для людей, які знаходяться у дорозі, далеко від житла. Заметені снігом дороги, втрата видимості викликають повну дезорієнтацію на місцевості.

Під час руху на автомобілі не варто намагатися подолати снігові замети, необхідно зупинитися, повністю закрити жалюзі машини, укрити двигун зі сторони радіатора. Якщо є можливість, автомобіль треба встановити двигуном у навітряну сторону. Періодично треба виходити із автомобіля, розгрібати сніг, щоб не опинитися похованим під снігом. Крім того, не занесений снігом автомобіль - гарний орієнтир для пошукової групи. Двигун автомобіля необхідно періодично прогрівати для уникнення "розморожування двигуна”, якщо система охолодження залита водою. При прогріванні автомобіля важливо не допускати затікання в кабіну (кузов, салон) вихлопних газів, з цією метою необхідно слідкувати, щоб вихлопна труба не завалювалася снігом.

Кiлькiсть переглядiв: 228